Δυναμώνουμε - ψηφίζουμε

το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Τα «μπουμπούκια»...



«Ακτινογραφώντας» τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, βλέπει κανείς τα εξής: Ενώ η «Πατρίδα», το κόμμα του Γιατσενιούκ, ελέγχει την πλειοψηφία των χαρτοφυλακίων και ο Oleh Tyahnybok, ηγέτης του νεοναζιστικού Σβόμποντα, δεν πήρε κάποιο σημαντικό αξίωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, τα μέλη του Σβόμποντα και του «Δεξιού Τομέα» καταλαμβάνουν καίριες θέσεις στους τομείς της άμυνας, της κρατικής ασφάλειας, της Παιδείας, της Δικαιοσύνης και των Οικονομικών Υποθέσεων.
Ο Andriy Parubiy, συνιδρυτής του νεοναζιστικού Εθνικού Κόμματος της Ουκρανίας (που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Σβόμποντα), διορίστηκε Γραμματέας της Εθνικής Ασφάλειας και της Εθνικής Επιτροπής Αμυνας (RNBOU). Πρόκειται για θέση - κλειδί στον κρατικό μηχανισμό, καθώς επιβλέπει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τις Ενοπλες Δυνάμεις, την επιβολή του νόμου, καθώς και την υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών. Πρόκειται, δηλαδή, για κεντρικό κρατικό όργανο λήψης αποφάσεων.

Ο Parubiy ήταν ένας από τους βασικούς ηγέτες πίσω από τη λεγόμενη «Πορτοκαλί Επανάσταση» το 2004 και αναφέρεται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως «kommandant» του «κινήματος ευρω-Μαϊντάν». Τόσο ο ίδιος, όσο και ο αρχηγός του κόμματος, Oleh Tyahnybok, είναι εκφρασμένοι οπαδοί του Bandera. Διεξάγουν μάλιστα και εκστρατεία για να μετονομαστεί σε «Bandera» το αεροδρόμιο της πόλης Lviv, προπύργιο των νεοφασιστών της Ουκρανίας...
Αναπληρωτής Γραμματέας του RNBOU έχει οριστεί ο Dmytro Yarosh, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του «Δεξιού Τομέα» στο Κοινοβούλιο. Ο Yarosh ήταν ο ηγέτης της νεοναζιστικής παραστρατιωτικής κίνησης «Brown Shirt» κατά τη διάρκεια της Euro-Maidan. Το κόμμα των νεοναζί ελέγχει επίσης τη Δικαιοσύνη, με το διορισμό του Oleh Makhnitsky του κόμματος Σβόμποντα στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας.
Θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο δόθηκαν ακόμα σε πρώην μέλη της περιθωριακής νεοναζιστικής οργάνωσης «Ουκρανική Εθνοσυνέλευση - Ουκρανική Εθνική Αυτοάμυνα» (UNA - UNSO).
Η Tetyana Chernovol, που παρουσιάζεται στο δυτικό Τύπο ως «σταυροφόρος» ερευνητής δημοσιογράφος, χωρίς να γίνεται αναφορά στη συμμετοχή της στην UNA - UNSO, χρίστηκε πρόεδρος της κυβερνητικής επιτροπής κατά της διαφθοράς. Πριν από λίγους μήνες, παρουσιαζόταν από τα δυτικά ΜΜΕ να έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού από το καθεστώς Γιανουκόβιτς, επειδή αποκάλυψε υποθέσεις διαφθοράς στελεχών της κυβέρνησης.
Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού διορίστηκε ο Dmytro Bulatov. Προβάλλεται σαν «ακτιβιστής» και έγινε γνωστός από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τον προηγούμενο μήνα, με παραμορφωμένο το πρόσωπο και το σώμα του από το ξύλο. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι τον απήγαγαν άτομα με ρωσική προφορά, τον κράτησαν όμηρο, τον κακοποίησαν και τελικά τον άφησαν να φύγει. Οι διασυνδέσεις του με την UNA - UNSO έχουν διαρρεύσει στον Τύπο.
Τέλος, ο Yegor Sobolev, επικεφαλής μιας ομάδας στο Μαϊντάν και πολιτικά κοντά στον Γιατσενιούκ, διορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής Κάθαρσης, με την εντολή να εκκαθαρίσει τους οπαδούς του Γιανουκόβιτς από την κυβέρνηση και τη δημόσια ζωή.
Πέφτουν από τα σύννεφα ορισμένοι επειδή η ΕΕ στηρίζει ανοιχτά τέτοιου είδους «μπουμπούκια». Γιατί άραγε; Μήπως δεν ήταν η ΕΕ που ανακήρυξε ως επίσημη ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό; Ξέχασε κανείς μήπως το αντικομουνιστικό μνημόνιο; Μήπως σε μια σειρά βαλτικά κράτη - μέλη της ΕΕ, δεν θεωρούνται ήρωες οι συνεργάτες των ναζί και από την άλλη διώκονται κομμουνιστές, τα σύμβολα του κομμουνιστικού κινήματος και της ΕΣΣΔ; Μήπως η ΕΟΚ και στη συνέχεια η ΕΕ δεν στήριξαν όλα τα εθνικιστικά κινήματα που οδήγησαν στη διάλυση της ΕΣΣΔ και της Γιουγκοσλαβίας αργότερα; Και αν ακόμα σήμερα ορισμένοι επιδιώξουν να στηρίξουν την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος της Ουκρανίας με πιο «κοινοβουλευτικούς» παράγοντες αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι δυνάμεις που ήδη αξιοποιήθηκαν δεν θα αξιοποιηθούν και στο μέλλον τόσο στις ενδοαστικές και ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις όσο και στο τσάκισμα του εργατικού κινήματος. Γιατί ο φασισμός και ο ναζισμός είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού.