Δυναμώνουμε - ψηφίζουμε

το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Για να μη συνεχίσει να «ματώνει» ο λαός πρέπει να επιβάλει ριζικές αλλαγές προς όφελός του

Με το σύνθημα «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» υποδέχτηκαν στη χτεσινή συγκέντρωση στην Καλαμάτα εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, νέοι της περιοχής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Το αμφιθέατρο της Νομαρχίας αποδείχθηκε μικρό για τους εκατοντάδες που έσπευσαν να ακούσουν την πρόταση και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, ενώ η συγκέντρωση έγινε σε μαχητικό κλίμα με απανωτά συνθήματα και χειροκροτήματα.
Ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε το λαό της Μεσσηνίας να δυναμώσει το ΚΚΕ και στις τρεις κάλπες, σημειώνοντας πως αυτό θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, θα είναι το διαφορετικό, το ελπιδοφόρο μήνυμα του λαού. Αν ο λαός δεν αλλάξει δρόμο, δεν επιβάλει ριζικές αλλαγές, θα συνεχίσει να ματώνει, υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Φίλες και φίλοι,
Δεν μας ξεγελάνε, έχουμε πλέον πλούσια πείρα για να καταλάβουμε ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα γίνονται στο έδαφος των απαιτήσεων των εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων, που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Οι ομαδικές απολύσεις, οι μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, η υλοποίηση των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ είναι απαιτήσεις των καπιταλιστών και στόχο έχουν να διασφαλίσουν την καπιταλιστική κερδοφορία και ανάκαμψη.

Οι ομαδικές απολύσεις λύνουν τα χέρια στους μεγαλοεργοδότες, που χωρίς χάσιμο χρόνου θα μπορούν να απαλλάσσονται από τους περιττούς εργαζόμενους, να επενδύουν τα κεφάλαιά τους σε πιο κερδοφόρους κλάδους και να αξιοποιούν όλο το αντεργατικό οικοδόμημα που φτιάχτηκε πριν το μνημόνιο, ενισχύθηκε από αυτό και θα παραμείνει και μετά το μνημόνιο.Στην ίδια κατεύθυνση και οι μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, που όχι μόνο τους απαλλάσσουν κι απ' αυτή την περιττή υποχρέωση, μειώνουν το εργατικό κόστος, όπως το λένε, αλλά θα δώσουν και ένα γερό χτύπημα στο ήδη σμπαραλιασμένο ασφαλιστικό σύστημα, αφού στην ουσία μειώνουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, με οδυνηρές συνέπειες για τους ασφαλισμένους, δηλαδή για τους εργαζόμενους.
Οι ομαδικές απολύσεις και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών είναι απαιτήσεις που χρόνια έχουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, απαιτήσεις που τώρα, σε συνθήκες κρίσης, μπορούν με ταχύτατους ρυθμούς να υλοποιηθούν. Είναι μέτρα που αποδεικνύουν ότι η πολιτική για την έξοδο από την κρίση είναι πολιτική προς όφελος των μονοπωλίων, δηλαδή σε βάρος του λαού.
Οι αναδιαρθρώσεις γεμίζουν τα ταμεία των καπιταλιστών.

Η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπως λέει, έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Με προοπτική την κάλυψη αυτού του στόχου η κυβέρνηση ισοπέδωσε μισθούς και συντάξεις, επέβαλε δυσβάσταχτα χαράτσια, υποβάθμισε ακόμα περισσότερο τις παροχές σε Παιδεία, Υγεία.
Ο τομέας της Υγείας έχει πληρώσει πολύ ακριβά αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα και στη Μεσσηνία και θα συνεχίζει να το πληρώνει, όπως φαίνεται και από το νέο χαράτσι που σχεδιάζει η κυβέρνηση με το 5ευρω και στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.
Οι εργαζόμενοι στη Μεσσηνία πληρώνουν ήδη το ένα 5ευρω που έχει επεκταθεί πέρα από τα τακτικά ιατρεία των 2 νοσοκομείων - που αβέβαιο είναι αν θα παραμείνουν 2 ή θα συγχωνευτούν - και στα Κέντρα Υγείας της Πύλου και των Γαργαλιάνων.
Οι επιπτώσεις από την έλλειψη προσωπικού και υποδομών είναι τραγικές για την υγεία και για την τσέπη του μεσσηνιακού λαού αφού στο Γενικό Νοσοκομείο της Μεσσηνίας ειδικότητες και μηχανήματα λείπουν, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αναγκαστικά να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.
Με την απειλή της χρεοκοπίας, των άδειων ταμείων που δεν θα 'χουν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνησή τους μας γύρισαν δεκαετίες πίσω. Η εργατική τάξη, ο λαός μάτωσε γι' αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα και θα συνεχίσει να ματώνει αν δεν επιλέξει να αλλάξει δρόμο, να επιβάλει ριζικές αλλαγές προς όφελός του.
Με τον γνωστό εκβιασμό του πλεονάσματος, που συνεχώς θα απειλείται, κάθε κυβέρνηση θα απαιτεί αυστηρή υλοποίηση των μέτρων, καμιά παρέκκλιση από τα συμφωνημένα με την τρόικα. Ας μας απαντήσουν, όμως, στο ερώτημα: Καλά, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, γεμίζουν τα ταμεία. Οι ομαδικές απολύσεις και οι μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών ποια ταμεία γεμίζουν αν όχι αυτά των καπιταλιστών;
Ποια δημόσια ταμεία γεμίζει η απελευθέρωση που, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ, προωθεί η κυβέρνηση στο γάλα, στα φάρμακα, στο ψωμί, στο βιβλίο αν όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που επιδιώκουν να βγάλουν από τη μέση τους μικρούς επαγγελματίες και παραγωγούς για να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια η αγορά βασικών προϊόντων, απαραίτητων για τη λαϊκή οικογένεια, για να διασφαλιστεί σε τελική ανάλυση η καπιταλιστική ανάκαμψη και κερδοφορία;
Η «παραγωγική ανασυγκρότηση» θα πατήσει στα ερείπια των λαϊκών δικαιωμάτων
Καμιά κυβέρνηση, όπως και αν ονομάζεται αυτή, απ' τη στιγμή που υπερασπίζεται την πολιτική της ΕΕ, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δεν πρόκειται να επιστρέψει πίσω στο λαό δικαιώματα και κατακτήσεις που είχε πριν από την κρίση. Τα ερείπια θα παραμείνουν ερείπια. Σ' αυτά θα 'ρθει να πατήσει και το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ με γνώμονα, όπως λέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την πραγματική ανάπτυξη, την πραγματική οικονομία και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση, η πραγματική ανάπτυξη και η πραγματική οικονομία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που φέρνει κέρδη για τα μονοπώλια, ανεργία και εκμετάλλευση για την εργατική τάξη, το λαό. Η πραγματική οικονομία είναι η καπιταλιστική οικονομία, όπως και η πραγματική ανάπτυξη είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, που μας έφερε εδώ που μας έφερε.
Σ' αυτόν τον κοινό αγώνα για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συστράτευση όλες τις παραγωγικές δυνάμεις. Και σ' αυτές τις παραγωγικές δυνάμεις εντάσσει και τους καπιταλιστές, στον κοινό αγώνα εντάσσει τους βιομήχανους με τους εργάτες, τους εκμεταλλευτές με τους εκμεταλλευόμενους. Γι' αυτό δίπλα στο στόχο της ανάπτυξης ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, δηλαδή της ταξικής συνεργασίας.
Και δω ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να επιδείξει πλούσιο έργο...
Τι απαιτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, οι στοχευμένες επενδύσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Πρώτα απ' όλα να παραμείνουν ερείπια τα ερείπια. Δηλαδή, να παραμείνουν η κατάργηση του 8ωρου, η μερική απασχόληση, η δουλειά χωρίς ωράριο, χωρίς αξιοπρεπή μισθό. Απαιτεί από τους εργάτες να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις για καλύτερο μισθό, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να παραιτηθούν ακόμα και από κάθε προσδοκία ότι μπορεί να επιστρέψουν ακόμα και στα προηγούμενα, προ κρίσης, επίπεδα.
Αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη στην Πελοπόννησο και στη Μεσσηνία - που η ανεργία των νέων στην Πελοπόννησο ξεπερνάει το πανελλαδικό ποσοστό, φτάνει το 61,4%, ενώ η μακροχρόνια ανεργία είναι στο 68,6% - θα έρθει κύρια μέσα απ' τον τουρισμό. Στην ανάπτυξη του τουρισμού μπορούν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους οι άνεργοι της περιοχής, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, τα μικρομάγαζα που έβαλαν λουκέτο, οι 400-500 λαϊκές οικογένειες που τους κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς; Για ποιο τουρισμό μιλάνε; Η Μεσσηνία με τη λειτουργία του μεγαθήριου «Costa Navarino» στην Πύλο έχει πάρει ήδη μία γεύση τι εννοούν ανάπτυξη στον κλάδο του τουρισμού. Τέτοιου είδους τουριστικά συγκροτήματα δεν απευθύνονται στη λαϊκή οικογένεια, που ούτε απέξω δεν μπορεί να περάσει. Απευθύνονται σε «υψηλή πελατεία», με «γερά πορτοφόλια», που ούτε τα είδαν ούτε πρόκειται να τα δουν τα μικρομάγαζα της περιοχής. Σ' αυτά τα μεγαθήρια οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, όπως γενικότερα σ' όλη τη Μεσσηνία στον κλάδο του τουρισμού βασιλεύει η εποχιακή και ανασφάλιστη εργασία, τα χαμηλά μεροκάματα, ενώ οι μικρές μονάδες είναι στο χείλος της καταστροφής.
Να αξιοποιηθεί η πείρα από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ
Ο λαός μας έχει πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσει και να απαντήσει: Ποιον τελικά ωφέλησε η ένταξη στην ΟΝΕ, το ευρώ; Ποιον θα ωφελήσει η πιθανή διάσπαση της ΕΕ σε ένωση Βορρά και Νότου; Ποιον θα ωφελήσει η έξοδος από την Ευρωζώνη, το ευρώ, με επιλογή των μονοπωλίων, αν όχι τα ίδια τα μονοπώλια;
Ποιος ωφελήθηκε από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ; Σίγουρα όχι οι αγρότες της Μεσσηνίας που είναι κατά βάση αγροτικός νομός. Οι φτωχοί αγρότες του νομού πρόσφατα ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο των κινητοποιήσεών τους ενάντια στο ξεκλήρισμα που επιχειρούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ. Με τα μπλόκα που έστησαν σε διάφορα μέρη του νομού (Σουλινάρι, Πύλο, Γαργαλιάνους, Πεταλίδι) και τη συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό Συντονιστικό των μπλόκων στη Νίκαια έδειξαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν άλλες υποχωρήσεις υπέρ της κερδοφορίας των εμπόρων και των βιομηχάνων.
Το ελαιόλαδο, βασικό αγροτικό προϊόν του νομού, χτυπήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, από την αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή. Η ελαιοκαλλιέργεια θεωρήθηκε από τα επιτελεία της ΕΕ σαν υπεύθυνη για την αποσάθρωση του εδάφους, με αποτέλεσμα φέτος η παραγωγή να φτάσει στα πιο χαμηλά της επίπεδα (37.000 τόνοι από 50.000 τόνους μέσο όρο), με χαμηλότατες τιμές που δεν βγάζουν ούτε το κόστος παραγωγής (μεταξύ 2,5 και 2,8 ευρώ).
Η πτώση της παραγωγής είναι αποτέλεσμα πρώτα απ' όλα της αντιαγροτικής ΚΑΠ της ΕΕ που υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Σ' αυτήν την πολιτική έρχεται να προστεθεί και το υψηλό κόστος και η επιβάρυνση που έχουν τα προϊόντα που προστατεύουν την παραγωγή από τις άσχημες κλιματολογικές συνθήκες.
Ετσι, ένα προϊόν που με άλλη οργάνωση της οικονομίας θα μπορούσε να καλύπτει τις ανάγκες όλου του λαού (και όχι μόνο όποιου έχει λεφτά να αγοράσει), να αποτελεί και ένα από τα βασικά είδη ανταλλαγών με το εξωτερικό, με τους παραγωγούς να απολαμβάνουν ένα ανώτερο επίπεδο ζωής μέσα από τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, σήμερα η παραγωγή συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια σαν φτηνή πρώτη ύλη για τους εμποροβιομήχανους ενώ ο μικρομεσαίος αγρότης ξεκληρίζεται. Τα φορολογικά μέτρα, η Υγεία, η Ασφάλιση, τα σχολεία που κλείνουν αποτελούν τη χαριστική βολή στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
Ο ενεργειακός πλούτος μιας χώρας μετατρέπεται σε κατάρα για το λαό στον καπιταλισμό
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τις επικίνδυνες πρώτα απ' όλα εξελίξεις για τον ουκρανικό λαό, που δοκιμάζεται από τους οξύτατους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στη χώρα του, ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία.
Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους γεωπολιτικούς τους σχεδιασμούς παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στο εσωτερικό της Ουκρανίας στηρίζοντας ακόμη και ναζιστικά κόμματα. Τέτοιες αντιδραστικές δυνάμεις όπως και εκπρόσωποι τμημάτων της ουκρανικής αστικής τάξης συγκροτούν τη νέα ουκρανική κυβέρνηση, που σχηματίστηκε με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Σ' αυτήν την κυβέρνηση ενεργό ρόλο έχουν αναλάβει ένοπλες ναζιστικές οργανώσεις και κόμματα, απόγονοι συνεργατών των SS.
Στην περίπτωση της Ουκρανίας αναδεικνύεται αυτό που μόνο το ΚΚΕ υπογραμμίζει: Οτι ο ενεργειακός πλούτος μιας χώρας, η γεωστρατηγική της θέση, από «ευλογία», από δυνατότητα να στηρίξει μια φιλολαϊκή ανάπτυξη, όταν αυτά τα μέσα θα είναι πραγματικά στα χέρια του λαού και της εξουσίας του, μετατρέπεται σε κατάρα στον καπιταλισμό, όταν αυτά ανήκουν στους κεφαλαιοκράτες, όταν γίνονται το μήλον της Εριδος για τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Να γιατί δεν πανηγυρίζουμε στις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, όταν μιλάει για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, για κοιτάσματα αξίας 150 δισ., για διέλευση αγωγών από την Ελλάδα. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλα αυτά θα παραδοθούν σε ισχυρούς ομίλους, εγχώριους και ξένους. Ο λαός δεν «έχει λαμβάνειν», όπως δεν έλαβε και ο ουκρανικός λαός.
Και ταυτόχρονα η Ελλάδα θα εμπλακεί σε έναν κύκλο αντιθέσεων και ανταγωνισμών με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι παραπάνω δυνατότητες μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά υπέρ του λαού μόνο αν κοινωνικοποιηθούν στο πλαίσιο μιας άλλης διακυβέρνησης, της λαϊκής εξουσίας, που θα σχεδιάζει και θα αναπτύσσει αυτές τις δυνατότητες με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θα συνάπτει σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλες χώρες.