Δυναμώνουμε - ψηφίζουμε

το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ!!! ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΖΗΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ



ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ

Σε εκτεταμένη παραχώρηση στους δήμους, αιγιαλών, ελεύθερων παραλιών, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και ποταμών της χώρας που δεν έχουν ακόμα περάσει στα χέρια εταιρειών, με στόχο οι δήμοι ή επιχειρηματίες να τις εκμεταλλευτούν εμπορικά, προχώρησε η κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, και Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης. Η ΚΥΑ αυτή υπογράφηκε στις 11 Φλεβάρη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δύο μέρες μετά .

Η απόφαση βάζει έναν απαράβατο όρο για να παραχωρηθούν αυτές οι εκτάσεις στους δήμους. Το αντάλλαγμα είναι να αναπτυχθούν εμπορικές δραστηριότητες που θα αποφέρουν έσοδα. Το 20% αυτών των εσόδων θα εισπράττει το κράτος, ενώ αν παραχωρηθούν σε επιχειρηματίες θα εισπράττει το 40%. Εάν δεν υπάρχει εμπορική αξιοποίηση και έσοδα δεν παραχωρείται τίποτα! Η συγκεκριμένη απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες να διαπραγματεύονται απ' ευθείας με δήμους για να εκμεταλλευτούν εμπορικά μεγάλα τμήματα εκτάσεων.

Η συγκεκριμένη απαράδεκτη τακτική ισχύει εδώ και λίγα χρόνια (σ.σ. αντίστοιχη ΚΥΑ είχε εκδοθεί και το 2009 με ισχύ έως το 2012) και ερχόταν να συμπληρώσει την πάγια πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης και της παράδοσης παραλιών, ορεινών όγκων, εκτάσεων δίπλα σε λίμνες και ποτάμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Όμως, τώρα, με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, θεσπίζονται μερικές νέες ρυθμίσεις που εντείνουν αυτή την εμπορευματοποίηση μέσω της Τοπικής Διοίκησης. Εξέλιξη που δείχνει και το χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης ως κομματιού του κράτους που υλοποιεί στην προκειμένη περίπτωση την πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης και της παραχώρησης σε επιχειρηματίες.

Οι δήμοι, ως τοπικοί μηχανισμοί, προχωρούν σε εμπορευματοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να εισπράττουν χρήματα από το λαό. Όπως κάνουν δηλαδή και σε άλλες περιπτώσεις (ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τέλη αποχέτευσης, τέλη ύδρευσης, τροφεία παιδικών σταθμών, αντίτιμο για αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις).

Τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα παραπάνω:

1.   Ότι αν ο Δήμος θελήσει να αξιοποιήσει τους χώρους δίπλα από τη λίμνη του Ζηρού, ας πούμε για αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες, μπορεί να το κάνει μόνο αν υπάρχουν έσοδα.

2.   Ότι θα ανοίξει η όρεξη στα επιχειρηματικά συμφέροντα να διεκδικήσουν τους χώρους της λίμνης ώστε να έχουν κέρδος από όποια δραστηριότητα αναπτύξουν.

3.    Αν ο Δήμος δεν θα μπορεί να εκτελέσει εργασίες ακόμα και συντήρησης εξαιτίας των περικοπών στη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσφεύγει σε επιχειρηματίες και θα κάνουν μπίζνες.

4.   Ότι οι δημοτικοί άρχοντες που έχουν βάλει πλάτη στην υλοποίηση του Καλλικράτη, άρα και στις ιδιωτικοποιήσεις, όχι μόνο δεν θα αντιδράσουν, αλλά και θα το υλοποιήσουν. Και αυτό το αποδεικνύει η στάση τους απέναντι σε ότι είναι «νόμιμο». Η περίπτωση της κατάργησης των 65 κενών οργανικών θέσεων, επειδή έτσι έλεγε ο νόμος, είναι ενδεικτική.



·         Καλούμε τους δημότες αλλά και τους κατοίκους των γύρω περιοχών σε αγωνιστική ετοιμότητα.

·         Καλούμε τους συμπολίτες μας να υπερψηφίσουν τη Λαϊκή Συσπείρωση, για να μπουν εμπόδια στο ξεπούλημα της Λίμνης Ζηρού, για να είναι ο χώρος της λίμνης προσπελάσιμος και διαθέσιμος σε όλους, συμπολίτες και επισκέπτες, μαζί με την όποια αναβάθμιση οφείλει να κάνει ο Δήμος, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν εισιτήριο. 



Μενέλαος Γείτονας, υποψήφιος Δήμαρχος Ζηρού με τη Λαϊκή Συσπείρωση