Δυναμώνουμε - ψηφίζουμε

το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Εθνικισμός - κοσμοπολιτισμός σημειώσατε Χ

         Τα γεγονότα είναι γνωστά, υποψήφια Ρομά από τη μουσουλμανική μειονότητα, γνωστή για τις σχέσεις της με ελληνικούς αντιδραστικούς κύκλους και βραβευμένη από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, εντάσσεται ως υποψήφια στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ και στην πορεία αποσύρεται (μετά από αντιδράσεις, όπως γράφεται, των μειονοτικών βουλευτών και του τουρκικού προξενείου), και μάλιστα με κοσμοπολίτικη επιχειρηματολογία που δίνει πάτημα στον εθνικισμό της άλλης πλευράς. Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρόεδρος της λεγόμενης Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης που στηρίζει το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB και - όπως αποδεικνύεται - έχει σχέσεις με εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία, υπό το βάρος των αντιδράσεων παραιτείται. Θυμίζουμε ότι ο «Ριζοσπάστης» είχε δημοσιεύσει εδώ και μια βδομάδα (Πέμπτη 17/4/2014) Ανακοίνωση της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, στην οποία η ΚΟ κατήγγελλε αυτά τα περιστατικά.

    Αντίφαση; Όχι τόσο. Ένα αστικό κόμμα είναι φυσικό να ενσωματώνει στους κόλπους του τόσο τον εθνικισμό όσο και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Μια δύναμη αστικής διαχείρισης που υπόσχεται ότι θα διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα των καπιταλιστών, των επιχειρηματιών, ότι θα στηρίξει την καπιταλιστική ανάκαμψη, δεν μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα των εργαζομένων της μουσουλμανικής μειονότητας, δεν μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους ως αναπόσπαστου τμήματος της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας της Ελλάδας. Έτσι «παίζει» στα διάφορα παιχνίδια των ενδοαστικών ανταγωνισμών, αλλά και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, που πάντα προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν τη μειονότητα. Αυτό κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας και έτσι πόσο «νέο» κόμμα είναι.
     Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι πίσω από διάφορους αυτόκλητους εκπροσώπους της μειονότητας - είτε αυτοί σχετίζονται με εθνικιστικούς κύκλους της Ελλάδας είτε με ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ και ΝΑΤΟ) είτε με εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας - υπάρχουν οι μπίζνες διάφορων επιχειρηματιών, τα σχέδια για την «ανάπτυξη της Θράκης», η οποία βρίσκεται μάλιστα σε στρατηγικό σημείο όσον αφορά στους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας. Το παιχνίδι με τις ενδοαστικές αντιθέσεις με τα διάφορα κέντρα του εθνικισμού και του ιμπεριαλισμού συνιστά κάθε άλλο παρά διεθνιστική στάση, όπως προσπαθεί να υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβοντας τις «πομπές του» κάτω από το χαλί. Ούτε βεβαίως διεθνισμός είναι το να αναπαράγεις τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές.
     Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων κομμάτων, αποδεικνύουν πού μπορεί να οδηγήσει ο καιροσκοπισμός και η ψηφοθηρία. Κάτι που φάνηκε και με την περίπτωση Καρυπίδη στη Δυτ. Μακεδονία, αλλά και με άλλες περιπτώσεις.
       Βεβαίως αυτό δεν είναι κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλα τα αστικά κόμματα, και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, παίζουν και έχουν παίξει σε αυτό το παιχνίδι πολλοί από τους λεγόμενους μειονοτικούς βουλευτές και πολιτευτές τους (θυμίζουμε τις ανάλογες περιπτώσεις, π.χ.: Αχμέτ Ιλχάν από ΝΔ και Γκιουλ Καραχασάν από ΠΑΣΟΚ κ.ά., ή ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΝΔ που αποκαλύπτεται ότι έχει σχέσεις με το DEB κ.ά.). Θυμίζουμε επίσης ότι ο Γ. Παπανδρέου ήταν ο πρώτος διδάξας στην προβολή της λογικής του λεγόμενου «συλλογικού αυτοπροσδιορισμού», λογική που διευκολύνει τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα να εγείρουν «μειονοτικά», «εθνικά», «θρησκευτικά» ζητήματα, όπου αυτό τους είναι χρήσιμο, με ΗΠΑ και ΕΕ να πρωτοστατούν σε αυτήν τη λογική. Αυτήν την κοσμοπολίτικη επιχειρηματολογία επανέφερε ουσιαστικά ο άλλος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Χριστόπουλος.
     Υπαρκτά ζητήματα της μειονότητας, που αφορούν την εκλογή μουφτή, τους ιμάμηδες και άλλα, εντάσσονται από αστικές και άλλες εθνικιστικές δυνάμεις στις ενδοαστικές - ενδοκαπιταλιστικές - ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων, δηλητηριάζοντας τη συνείδηση των εργαζομένων της μειονότητας. Ενώ μπαίνουν «στην μπάντα» άλλα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν ιδιαίτερα τη μειονότητα, όπως η αυξημένη ανεργία που οδηγεί εκατοντάδες στο δρόμο της μετανάστευσης, οι επιπτώσεις του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ στις κατασκευές και στην παραγωγή καπνού - κλάδοι στους οποίους απασχολείται μεγάλο τμήμα της μειονότητας - κ.ά.
      Το ΚΚΕ απορρίπτει αυτές τις λογικές. Απορρίπτει και τον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική. Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργάτες, τους ανέργους, τους αγρότες, τα λαϊκά στρώματα, που, ανεξάρτητα αν ανήκουν στην πλειονότητα ή στη μειονότητα, έχουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες, έχουν κοινό εχθρό την πολιτική της ΕΕ και τα μονοπώλια. Μόνο με την κοινή τους πάλη μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.
Οι εξελίξεις αυτές χρειάζεται να προβληματίσουν τους εργαζομένους, τη φτωχολογιά της μειονότητας και της πλειονότητας, που τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από τη στήριξη σε δυνάμεις που ενισχύουν τον εθνικισμό ή τον κοσμοπολιτισμό.
Ταξική ενωτική επιλογή για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής είναι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και στις τοπικές εκλογές. Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την εθνική ή θρησκευτική συνείδηση, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την ΕΕ, το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του.