Δυναμώνουμε - ψηφίζουμε

το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ» ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΧΕΙΜΑΔΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ, 01-04-2014.




Το απόγευμα της Τρίτης, 1ης Απριλίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη περιοδεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Χειμαδιό Πρέβεζας. Στο κάλεσμα της σύσκεψης σε κεντρικό καφενείο του οικισμού, ανταποκρίθηκαν πολλοί κάτοικοι του Χειμαδιού αλλά και των γειτονικών χωριών.  Η αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης με κύριους ομιλητές τους Κώστα Κωτσαντή, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και Γιάννη Νόβα, υποψήφιο δήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Πρέβεζας συζήτησε για τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και αγροτοκτηνοτρόφους των παραλιακών και ορεινών περιοχών του Νομού Πρέβεζας αλλά και της χώρας γενικότερα. Κατά τις συζητήσεις αναδείχθηκε η πραγματική αιτία των προβλημάτων που βιώνει ο λαός και τονίστηκε η ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ σε ευρωεκλογές και δημοτικές - περιφερειακές εκλογές, αλλά και στην καθημερινή πάλη μέσα στους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, τα σωματεία και τα συνδικάτα. Η αντιπροσωπεία αποτελούμενη ακόμη από τους υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλους της Δημοτικής Ενότητας Πρέβεζας Γιώργο Μπακιρτζόγλου, Χαράλαμπο Σοπικιώτη, Βασιλική Χριστάκη, Χρήστο Ψαλλίδη, περιόδευσε και σε έτερο καφενείο του χωριού όπου ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Νόβας παρουσίασε σύντομα το κάλεσμα που απευθύνει το ΚΚΕ και οι παρατάξεις του στον εργαζόμενο λαό, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει αποδείξει τη συνέπεια των λόγων και των έργων του όντας το μόνο κόμμα που μέσω κάθε μορφής οργάνωσης αγωνίζεται μαζί με το λαό για το λαό και τα συμφέροντα των εργαζομένων. 

Οι ομιλητές ιδιαίτερα αναφέρθηκαν στις εξελίξεις σχετικά με το γάλα και την διαδικασία παραγωγής - διάθεσής του και στα αγροτικά ζητήματα όπως την ληστρική φορολογία που προσπαθούν να επιβάλλουν στους μικροκτηματίες αγρότες. Κατά την ομιλία κατέστη ξεκάθαρο ότι οι νέες ρυθμίσεις έχουν στόχο να πλήξουν τους μικροπαραγωγούς καθώς για το γάλα, σαφής πρόθεση είναι η παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς με τη δημιουργία συνθηκών εισαγωγής γάλακτος από μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ στην Ελλάδα (οι 15 μέρες παστεριωμένου συμβάλλουν στις εισαγωγές με μείωση των κατώτατων τιμών πώλησης). Αυτό θα εξαθλιώσει τους κτηνοτρόφους που ακόμη και να μπορέσουν να διαθέσουν το γάλα παραγωγής τους, τότε θα είναι σε εξευτελιστικές τιμές. Παράλληλα οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις για τους αγρότες σε συνδυασμό με την νέα ΚΑΠ 2014-2020 της Ε.Ε. θα ευνοούν τους μεγαλοκτηματίες με επιχορηγήσεις και φορολογικές απαλλαγές ξεκληρίζοντας τον φτωχό αγρότη που ήδη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις βασικές του ανάγκες.

Ακόμη συζητήθηκε ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης, ως μηχανισμός του κράτους σε περιφερειακό - τοπικό επίπεδο και πως μέσω του «Καλλικράτη» προωθείται μέρος των στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου. «Οι Δήμοι που αντιπροσωπεύονταν από υποστηρικτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι οι πρώτοι που εφάρμοσαν αντεργατικές ρυθμίσεις και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις και ξεπούλησαν τις Δημόσιες και Κοινωνικές υπηρεσίες στα ιδιωτικά συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Κωτσαντής, παραθέτοντας  παραδείγματα όπως  η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, η υπολειτουργικότητα κοινωνικών υπηρεσιών (ιδίως στον τομέα της Πρόνοιας), η μεταφορά στην Τοπική Διοίκηση δεκάδων κρατικών αρμοδιοτήτων σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Γεωργία, Κτηνοτροφία, αστικές μεταφορές κλπ., ενισχύοντας την οικονομική συμμετοχή των εργαζομένων και την φοροεπιδρομή στους δημότες για τη λήψη αυτών των αγαθών (παιδικοί σταθμοί με τροφεία, ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας). Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι Δήμοι δεν έχουν αντιδράσει στο να βρίσκουν τα σχολεία, νοσοκομεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες πόρους από τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ΣΔΙΤ, το ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστικά ο Γιάννης Νόβας ανέλυσε το παράδειγμα με το νέο Νοσοκομείο που προβλέπεται να γίνει στην Λευκάδα μέσω ΣΔΙΤ, με πενταπλάσιο κόστος κατασκευής σε σχέση με το αν κατασκευαζόταν μόνο από το δημόσιο, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα κέρδη των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και με σκοπό να λειτουργήσει ως ιδιωτικό αφού το μεγάλο κεφάλαιο που στοχεύει στην πελατεία του λεγόμενου ‘’ιατρικού τουρισμού’’, θα αποφασίζει για την σύνθεσή του υγειονομικού προσωπικού αλλά και για τα έξοδα νοσηλείας ασθενών. Ταυτόχρονα οι τοπικοί φορείς παραβλέπουν το γεγονός ότι το υπάρχων Νοσοκομείο Πρέβεζας υπολειτουργεί και υποβαθμίζεται εις βάρος της ποιότητας υγείας του λαού, αποπροσανατολίζοντας την συζήτηση για την υγεία σε πλαστά διλήμματα. Όμως παράλληλα υπάρχουν παραδείγματα με δήμους όπου πρωτοστάτησαν οι ταξικές δυνάμεις και δήμαρχοι εκλεγμένοι με τις παρατάξεις του ΚΚΕ με την στήριξη των δημοτών κατάφεραν να αντιπαλέψουν τις γενικές κατευθύνσεις και να κερδίσουν κοινωνικές υπηρεσίες δωρεάν και σε όφελος των δημοτών, π.χ. δήμος Πετρούπολης.

Οι ομιλητές τόνισαν χαρακτηριστικά στους παρισταμένους ότι μετά από την  εικοσιπεντάχρονη πλέον πείρα όλων, δεν μπορεί ακόμη να εθελοτυφλούμε στο ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η Ε.Ε και αν η ζωή του λαού καλυτέρευσε ή όχι στα πλαίσια τέτοιου είδους συνασπισμών. Τα όσα διατείνονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου αλλά και τα σαθρά επιχειρήματα περί φιλολαϊκής προόδου με τις λεγόμενες αριστερές κυβερνήσεις έχουν καταρρεύσει από καιρό, με παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία, Δανία, Σουηδία, Ιταλία) όπου τα κόμματα που εξαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσαν τα ίδια αντεργατικά μέτρα εις βάρος των λαών χωρίς μνημόνιο…

Όπως ανέφερε, κλείνοντας την ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος  Πρέβεζας Γιάννης Νόβας «είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και ευθύνης απέναντι στον εαυτό μας, την οικογένειά μας και τα παιδιά μας η στήριξη στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ακόμη και αν κάποιος παραπλανήθηκε στο παρελθόν δεν μπορεί άλλο να εθελοτυφλεί μπροστά στην αλήθεια. Είναι κοινή γνώση ότι δεν μπορεί να υπάρξει θεραπεία χωρίς σωστή διάγνωση, και η διάγνωση όλων των προβλημάτων εργαζομένων και ανέργων είναι ότι η πραγματική εξουσία είναι στα χέρια όποιου κατέχει την οικονομία. Ο λαός για να μπορέσει να επιβιώσει με τιμή και αξιοπρέπεια πρέπει να αντιπαλέψει οργανωμένα και συλλογικά την επίθεση που δέχεται. Η ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών αναγκών δεν μπορεί να γίνεται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, της «τοπικής» ή «αυτοδιοικητικής» ανάπτυξης. Γίνεται μόνο με την λαϊκή εξουσία και με την πάλη για τις ανάγκες μας που ανταποκρίνονται στο σήμερα και στο τώρα


Γραφείο τύπου της Τ.Ο. Πρέβεζας του ΚΚΕ.
Πρέβεζα, 03-04-2014