Δυναμώνουμε - ψηφίζουμε

το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Εκδήλωση τιμής και μνήμης των 28 εκτελεσθέντων από την Κρυοπηγή Πρέβεζας

      Εκδήλωση τιμής και μνήμης των 28 εκτελεσθέντων από την Κρυοπηγή Πρέβεζας στην Αγία Τριάδα Αγρινίου από τους Γερμανούς κατακτητές – τους ταγματασφαλίτες και τους ντόπιους δοσίλογους συνεργάτες τους.

    Στην Κρυοπηγή υπήρχε ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ που υπαγόταν σε Σύνταγμα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους το πληροφορήθηκαν και άρχισαν τις αιφνιδιαστικές εμφανίσεις στο χωριό να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να διαλύσουν τα ένοπλα αντιστασιακά τμήματα. Ένα πρωί του Μάρτη, οι Γερμανοί εισέβαλαν στο χωριό. Οι κάτοικοι θεώρησαν πως και αυτή τη φορά είχαν έρθει για εκφοβισμό και για να λεηλατήσουν, να κάνουν πλιάτσικο στις αποθήκες με τις προμήθειες, να αρπάξουν τρόφιμα και ζώα. Όμως, ο γερμανικός στρατός εγκαταστάθηκε στην Κρυοπηγή.
Αμέσως άρχισαν τις έρευνες για να εντοπίσουν αντάρτες και πυρομαχικά. Έκαψαν δύο σπίτια και συνέλαβαν 28 άνδρες, από 18 έως 50 ετών. Τους οδήγησαν αρχικά στην Πρέβεζα, στη συνέχεια τους μετέφεραν στο Αγρίνιο, όπου ήταν το αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων στην Δυτική Ελλάδα. Εκεί, τους κράτησαν φυλακισμένους για έναν μήνα. Τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944 (14 Απριλίου 1944) τους εκτέλεσαν, μαζί με άλλους 120 πατριώτες, στον εξωτερικό περίβολο της Αγίας Τριάδας Αγρινίου και στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ κρέμασαν άλλους τρεις στην πλατεία του Αγρινίου. H εκτέλεση ήταν αντίποινα για το σαμποτάζ που είχε προηγηθεί στις 9 Απριλίου λίγο έξω από το χωριό Σταμνά σε τρένο που μετέφερε τρόφιμα και πολεμοφόδια στις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής στο Αγρίνιο.
        Στο μνημόσιμο πολυπληθής η παρουσία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στεφάνη εκ μέρους του ΚΚΕ κατάθεσε ο ΛΕΛΟΒΙΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ και από την ΚΝΕ η ΝΤΟΜΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
      Οι κουμουνιστές της περιοχής τίμησαν τους αγωνιστές αυτούς με τον τρόπο που τους αξίζει θέλοντας να δώσουν την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν στο ίδιο μετερίζι, στον ίδιο αγώνα που αυτοί έδωσαν την ζωή τους προκειμένου ο ελληνικός λαός να απαλλαγεί από την χιτλερική κατοχή αλλά και να εφαρμόσει την θέληση του για λαϊκή κυβέρνηση.