Δυναμώνουμε - ψηφίζουμε

το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ



     
ΤΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Πλούσια συζήτηση και προβληματισμός


     Συνάντηση με τη Διοίκηση, τους καθηγητές και τους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Πρέβεζας, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ  και της Λαϊκής Συσπείρωσης Πρέβεζας. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τους Κώστα Κωτσαντή, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, Γιάννη Νόβα, υποψήφιο δήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Πρέβεζας και τους υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλους Πρέβεζας Γιώργο Μπακιρτζόγλου και Χρύσανθο Κυριαζή. 
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε αρχικά με τη Διοίκηση, και το διδακτικό προσωπικό. Όπου συζήτησαν τα προβλήματα της σχολής, του διδακτικού προσωπικού, της υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και την αποσύνδεση του πτυχίου από την εργασία και τη σκληρή εκμετάλλευση, στην οποία υπόκεινται οι εκπαιδευόμενοι από το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Στη συνέχεια τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με τους σπουδαστές της ακαδημίας, όπου συζήτησαν μαζί τους για τα προβλήματα που έχουν οι σχολές ΑΕΝ εδώ και χρόνια, αλλά και τα πρόσφατα που προκύπτουν από το τελευταίο πολυνομοσχέδιο.
Στην κουβέντα με τους σπουδαστές αναδείχθηκε ο έντονος προβληματισμός τους για τη σχολή και το μέλλον τους. Ειδικά όταν ενημερώθηκαν για πτυχές του πολυνομοσχεδίου που  αγνοούσαν και προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση των ΣΣΕ στα επιβατηγά - οχηματαγωγά και την αντικατάστασή τους από επιχειρησιακές συμβάσεις, το τέλος στην 10μηνη υποχρεωτική δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων.
Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν πως με άλλο νόμο του υπουργείου Ναυτιλίας, τα τουριστικά πλοία θα ταξιδεύουν χωρίς συγκροτημένο και ασφαλισμένο πλήρωμα, χωρίς οργανική σύνθεση, ναυτολόγιο. Δε θα υποχρεώνονται πλέον να δίνουν αναφορά απόπλου, κατάπλου στα λιμεναρχεία, οι πλοίαρχοι θα είναι με «μπλοκάκι» κ.λπ., με ότι σημαίνουν αυτά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και το ΝΑΤ. Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση και αυτού του δικαιώματος στην απεργία.
Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ άσκησαν κριτική στην αντιλαϊκή πολιτική που με κατευθύνσεις ΕΕ και εφοπλιστικού κεφαλαίου, κατεδαφίζει τις κατακτήσεις του ναυτεργατικού κινήματος. Ανέδειξαν στους παρευρισκόμενους πως μόνο η πάλη σε ταξική κατεύθυνση, με το ΠΑΜΕ και τα ναυτεργατικά σωματεία που το στηρίζουν, έχουν τις δυνατότητες να κατακτήσουν όσα τους ανήκουν μέσα από τον οργανωμένο και μαζικό αγώνα.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης στη ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε, άκουσε από τους σπουδαστές για τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι, με την εκμετάλλευση που ξεκινάει από τη στιγμή που θα πατήσουν το πόδι τους στο καράβι ως εκπαιδευόμενοι αλλά και στη συνέχεια ως εργαζόμενοι. Με τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα καράβια κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους. Ακόμα και τις δυσκολίες επιβίωσης από την κατάργηση της σίτισης στη σχολή.
Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Κωτσαντής ανέφερε πως μόνο η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί σήμερα να ανακουφίσει τους σπουδαστές αλλά και συνολικά τους ναυτεργάτες. Αναπτύσσοντας στη συνέχεια στους παρευρισκόμενους την πρόταση του ΚΚΕ για «ενιαία δημόσια δωρεάν ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Την προοπτική οι ΑΕΝ να ενταχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Την αύξηση των κρατικών κονδυλίων. Την αποστρατικοποίηση των σχολών. Την αναγνώριση και ισοτιμία των διπλωμάτων με τα αντίστοιχα της στεριάς».
Κλείνοντας την κουβέντα, ο υποψήφιος Δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γιάννης Νόβας κάλεσε τους σπουδαστές να ψηφίσουν ΚΚΕ ¨παντού¨, σε ευρωβουλή περιφέρειες και δήμους. Τόνισε πως η ψήφος στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της  Λαϊκής Συσπείρωσης είναι χτύπημα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΕΕ και των μονοπωλίων. Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια και έδωσε και θα δώσει όλες τις δυνάμεις του σε κάθε λαϊκό αγώνα. Η εκλογική του ενίσχυση θα κάνει τους αγώνες πιο αποτελεσματικούς, για να υπάρχουν κατακτήσεις και να δυναμώσει το αντίπαλο δέος απέναντι στην ΕΕ την πλουτοκρατία και το εφοπλιστικό κεφάλαιο.