Δυναμώνουμε - ψηφίζουμε

το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις ειδικότητες στα ΕΠΑΛ στο Δήμου Ζηρού       
  Η Λαϊκή Συσπείρωση Ζηρού τοποθετείται θετικά στη γνωμοδότηση που ζητείται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας σχετικά με τη δημιουργία οργανικής θέσης στο ΕΠΑΛ, καταθέτοντας παράλληλα την δική της άποψη για το συγκεκριμένο ζήτημα:

 Με το νόμο 4186/2013 για το «νέο λύκειο» θεμελιώθηκε μια νέα αντιδραστική στροφή στα δικαιώματα των μαθητών, της λαϊκής οικογένειας. Οι συνέπειες της κρίσης, οι διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών, κυριολεκτικά έχουν τινάξει στον αέρα κάθε δυνατότητα ομαλής μορφωτικής-εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα, το απολυτήριο του ΕΠΑΛ δεν αποτελεί επί της ουσίας πτυχίο που δίνει τη δυνατότητα στην άσκηση του επαγγέλματος, αφού παρεμβάλλονται πιστοποιήσεις από την αγορά εργασίας (πρακτική, εξετάσεις επί πληρωμή μάλιστα), εντέλει από τους ιδιώτες επιχειρηματίες που ζητούν την προσαρμογή της επαγγελματικής εκπαίδευσης στις ανάγκες τους για ακόμα πιο φθηνό, πιο ευέλικτο εργατικό δυναμικό.


        Οι εξελίξεις που άνοιξαν με το νόμο επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη ότι επιχειρείται πιο στενή σύνδεση του σχολείου με την «τοπική κοινωνία», δηλαδή με τους επιχειρηματίες και τους «κοινωνικούς εταίρους», μέσω της πιο αποφασιστικής παρέμβασης των Δήμων και γενικότερα της Τοπικής Διοίκησης.

        Κατά τη γνώμη μας, η Τοπική Διοίκηση δεν πρέπει να έχει κανένα ρόλο και ευθύνη στον καθορισμό ειδικοτήτων.

Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, στην παραπέρα ώθηση της ψευτοκατάρτισης για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, στην πιο αποφασιστική παρέμβαση των επιχειρηματικών ομίλων στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

     Την παραπάνω κατεύθυνση την επιβεβαιώνει και η διαφαινομένη σήμερα κατεύθυνση που προωθεί η κυβέρνηση συγκεντρώνοντας συγκεκριμένες ειδικότητες σε ΕΠΑΛ δημιουργώντας τα λεγόμενα «κλαδικά» ΕΠΑΛ χωρίς όλες τις ειδικότητες και τους κλάδους.  Συγκεντρώνει δηλαδή παραπέρα τη δεξαμενή της ψευτοκατάρτισης και της ψευτοειδίκευσης ώστε πιο εύκολα να παρέμβουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο σχεδιασμό και στο περιεχόμενό τους.Με βάση τα παραπάνω απαιτoύμε:·       Άμεσα μέτρα προκειμένου να λειτουργήσουν τα ΕΠΑΛ. Κάθε νέος να μπορεί να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που επιλέγει στο ΕΠΑΛ της περιοχής του. Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία.

·       Να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές και σε μαθήματα ειδικοτήτων αλλά και γενικής παιδείας. Να επανέλθουν στη θέση τους όσοι εκπαιδευτικοί βγήκαν στη διαθεσιμότητα και κινδυνεύουν σήμερα με απόλυση.

·       Το πτυχίο/απολυτήριο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Καμία πιστοποίηση, κατάργηση του έτους μαθητείας. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στο πρόγραμμα σπουδών.

·       Οι εξετάσεις στο σχολείο να έχουν μόνο ενδοσχολικό προαγωγικό χαρακτήρα. Όχι στις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις. Να καταργηθούν οι εξετάσεις στην Α Λυκείου από τράπεζα θεμάτων.

·       Να διασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών δίνοντας πάσο απεριορίστων διαδρομών σε όλους τους μαθητές για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, ΚΤΕΛ, ηλεκτρικό, μετρό, κ.α.).

·       Το σύνολο της εκπαίδευσης και μαζί και η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, σχεδιάζεται ενιαία και μόνον ως ευθύνη του κράτους.     Είναι σήμερα ώριμη η ανάγκη η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και η οργάνωσή της μετά το υποχρεωτικό δωδεκάχρονο σχολείο μέσα από δημόσιες επαγγελματικές σχολές. Σε έναν τέτοιο δρόμο σχεδιασμού της εκπαίδευσης, κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει και κανένας μαθητής δεν καταγράφεται ως ανήμπορος μπροστά στη γνώση.                                                                                                       Για τη Λαϊκή Συσπείρωση,
                                                                                       Τσεκούρας Πέτρος

                                                                                          Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ζηρού