Δυναμώνουμε - ψηφίζουμε

το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


 
Η ανάπλαση της Κυανής Ακτής ήταν ένα χρόνιο αίτημα των Πρεβεζάνων. Το αίτημα αυτό στόχευε στην αναβάθμιση του χώρου με ήπια παρέμβαση και σεβασμό στο περιβάλλον, προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες των πολιτών σε άθληση, κολύμπι, ποδήλατο, περίπατο, αναψυχή. Σωστό το αίτημα , σωστοί και οι στόχοι.



Μια τέτοια όμως περιοχή , ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κάποιοι (Δημοτική αρχή ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ, δήμαρχος Κλάπας)  την ενέταξαν στα πλαίσια της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικής τουριστικής ανάπτυξης και κάποιοι (Μπαϊλης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) υπέγραψαν τη σύμβαση με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων του ευρωμονόδρομου (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ), πλην των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ).


           

Τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ), χρηματοδοτούν έργα με προϋπόθεση την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Τα κέρδη οι επιχειρηματίες τα αντλούν τόσο από την κατασκευή όσο και από τη χρήση του έργου, εκμεταλλευόμενοι την εργατική δύναμη, το περιβάλλον και την αξιοποίηση των υποδομών. Αυτός είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, τον οποίο υπηρετούν οι Δημοτικές Αρχές και οι παρατάξεις του ευρωμονόδρομου. Τέτοια παραδείγματα είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού (μαρίνα) , η εκμίσθωση των αιγιαλών και παραλιών (Πρέβεζα, Μύτικας, Κανάλι, Βράχος, Λυγιά) , τα διόδια Ακτίου και η ανάπλαση της Κυανής Ακτής.



Η Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνώντας με αυτού του είδους την «αξιοποίηση» και «ανάπτυξη» ήταν η μόνη παράταξη που δεν ψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο τη σύμβαση Ε.Ο.Τ.- Δήμου.

Σήμερα η εφαρμογή της μελέτης συνοδεύεται με παρεμβάσεις καταστροφικές για το περιβάλλον (κοπή δέντρων ή φύτευση φοινίκων) με χάραξη ποδηλατοδρόμου μη λειτουργικού, με απένταξη ενός μεγάλου τμήματος (Αγράμπελη – κάστρο Παντοκράτορα) προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.   

Επιβεβαιώνεται η στάση της Λαϊκής συσπείρωσης και δικαιολογείται η ανησυχία και η διαμαρτυρία φορέων και των πολιτών της πόλης μας (και είναι επιτυχία η συνέχεια των κινητοποιήσεων) μια και η Δημοτική Αρχή με την υπογραφή της σύμβασης έδεσε «χειροπόδαρα» την Κυανή Ακτή με τα εργολαβικά συμφέροντα.

Βέβαια ταυτόχρονα έχουν εμφανιστεί δίπλα σε αυτούς που πραγματικά ανησυχούν και αγωνίζονται και κάποιοι όψιμοι επαναστάτες να ψαρέψουν ψήφους σε ¨θολά νερά¨. Που ενώ οι παρατάξεις τους στο Δήμο ψήφισαν την ανάπλαση στην κατεύθυνση που υλοποιείται κάνουν δήθεν «αγώνα» ενάντια σε αυτήν.



Οι πολίτες της Πρέβεζας έχοντας αυτά υπόψη ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να διεκδικήσουν:



-       Να σταματήσουν άμεσα τα έργα

-       Ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην Κυανή Ακτή

-       Ήπια παρέμβαση με σεβασμό στο περιβάλλον

-       Λιμάνια, παραλίες, δημόσιες υποδομές – λαϊκή περιουσία